Αυξάνεται η ζήτηση πολυτελών ακινήτων σε Λάρνακα, Πάφο, Λεμεσό, Αμμόχωστο

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι τα τελευταία 3 χρόνια ήταν καταστροφικά για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο, πόσο δε μάλλον για την αγορά πολυτελών ακινήτων. Πριν τρία χρόνια, η κυπριακή οικονομία βίωνε τη μεγαλύτερη πρόκλησή της, ακροβατώντας επικίνδυνα μεταξύ επιβίωσης και οικονομικής ανυπαρξίας. Τα σκάνδαλα με τις τράπεζες, το Μνημόνιο, τα κουρέματα καταθέσεων, τα capital controls, η μεγάλη ανεργία, και οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της εποχής εκείνης, είχαν αποτελέσει ένα ιδιαιτέρως απαισιόδοξο πλαίσιο το οποίο λειτουργούσε απωθητικά για οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια.

Σήμερα, στα τέλη του 2016, η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως. Η κυπριακή οικονομία κατάφερε να βγει επιτυχώς από το Μνημόνιο, έλαβε διθυραμβικά σχόλια και παρουσιάστηκε εκτενώς ως οικονομικό success story, τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κι εν τέλει τις αγορές. Εκτός αυτών, η Κύπρος καλείται να εκμεταλλευτεί προς όφελός της όχι μόνο τη γεωστρατηγική της θέση, το υπέροχο κλίμα, τις φυσικές ομορφιές, κι άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά της, αλλά και τις γενικότερες συγκυρίες.

Τρεις βασικοί εξωγενείς παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί σε Μέση Ανατολή και Τουρκία, το Brexit, και η εύρεση πλουσίων αποθεμάτων υδρογανανθράκων. Αν σε αυτούς τους παράγοντες προστεθεί το γεγονός της παραδοσιακής φιλίας που έχει με Ελλάδα, Αίγυπτο, Λίβανο, Μεγάλη Βρετανία, και Ισραήλ, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι έχει δημιουργηθεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις.

Όλο αυτό το νέο κλίμα, έχει δώσει ώθηση και στην αγορά πολυτελών ακινήτων. Οι παραδοσιακές αγαπημένες αγορές πολυτελών ακινήτων, όπως πχ. η Ισπανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και διάφορες εξωτικές χώρες, αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούν εκνευρισμό στους επενδυτές ακίνητης περιουσίας. Σε αντίθεση με αυτές, η κυπριακή αγορά πολυτελών ακινήτων της Κύπρου παρέχει όλο το πακέτο που κάνει μια επένδυση ιδιαιτέρως ελκυστική: ευνοϊκή φορολόγηση, αναπτυγμένες υποδομές, σχετικά φθηνές τιμές, πανέμορφα τοπία, εύκολη προσβασιμότητα, σταθερότητα, κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά πολυτελών ακινήτων γνώρισε μεγάλη αύξηση +25% το α’ εξάμηνο του 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2015. Λεμεσός, Πάφος, Λάρνακα, Αμμόχωστος έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *