Βόρεια Κύπρος: το τελευταίο επενδυτικό κέντρο ακινήτων της Μεσογείου

Τα τελευταία χρόνια, η Βόρεια Κύπρος, ένα ψευδοκράτος που μέχρι πρόσφατα ζούσε από τα καζίνο, τις επιχειρήσεις της τουρκικής μαφίας και τον τουρισμό, βρήκε μια καινούργια, πολύ προσοδοφόρα οικονομική πηγή: την πώληση προνομιούχων κατοικιών και οικοπέδων. Μέσα σε λίγα χρόνια, μεγάλες εκτάσεις στις περιοχές της Κυρήνειας, της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας, καθώς και στις περιοχές Tatlisu, Buyukkonuk, Bahceli, Yenierekoy και Sadrazamkoy έχουν περάσει σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι τις αγοράζουν σε πολύ συμφέρουσς τιμές,

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 4 χιλ. στρέμματα στις περιοχές αυτές έχουν αγοράσει Ισραηλινοί και Άραβες, ενώ περίπου 17.000 Ρώσοι πολίτες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών, έχουν αγοράσει άλλα 7 χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με την Ένωση Τουρκοκύπριων Κτηματομεσιτών, το 2014 ήταν η “χρυσή” χρονιά για τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς εκείνη τη χρονιά, περίπου 6.000 Ρώσοι αγόρασαν 25.000 οικόπεδα σε πολύ καλές τοποθεσίες, επενδύοντας συνολικά €90 εκ.

Δεδομένου ότι τα οικονομικά κέρδη είναι μεγάλα, οι αρχές των κατεχόμενων ευνοούν αυτές τις αγοραπωλησίες. Για παράδειγμα, η άδεια ανέγερσης κατοικιών, βιλών, παραθεριστικών θέρετρων κλπ. εκδίδεται πολύ γρήγορα για τα οικόπεδα που πωλούνται. Το καλό κλίμα της Βόρειας Κύπρου (με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο) και οι όμορφες τοποθεσίες, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, την έχουν καταστήσει πόλο έλξης, ακόμη και ξένων κτηματομεσιτικών εταιριών που έσπευσαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή διενεργώντας αγοραπωλησίες.

Σε επίπεδο αποδόσεων, οι κτηματομεσιτικές επενδύσεις στη Βόρεια Κύπρο τείνουν να έχουν μια μέση απόδοση της τάξης του 5% ετησίως, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών. Οι ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία έχουν αλλάξει άρδην το επενδυτικό κλίμα της ψευδοχώρας, η οποία σήμερα προσφέρει ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Δε θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η Βόρεια Κύπρος σήμερα είναι, όχι μόνο ο μεσογειακός, αλλά ο ευρωπαϊκός ηγέτης των επενδύσεων σε ακίνητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *