Δημοφιλή τα Φθηνά Διαμερίσματα στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, ο Μάιος του 2016 έδειξε ότι συνεχίστηκε η αυξητική τάση στην Κυπριακή αγορά ακινήτων, και ιδιαίτερα στις αγοραπωλησίες φθηνών διαμερισμάτων. Κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2016 οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 2.355, ενώ στο ίδιο διάστημα του 2015 είχαν καταγραφεί 1.884 πωλητήρια συμβόλαια. Έπειτα από αρκετά χρόνια πτώσης και στασιμότητας, η φετινή αύξηση αντιπροσωπεύει είναι της τάξης του 25% και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο. Χωρίς να έχουν δοθεί ακόμη αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα για φέτος, οι αλλοδαποί επενδυτές αγοράζουν περίπου το 1/4 από τα ακίνητα αυτά (432 από το 1.884 το 2015), ποσοστό που παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Πρωταθλήτρια πόλη στις πωλήσεις σε αλλοδαπούς είναι η Πάφος.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών του κλάδου, οι σημερινοί αγοραστές μετρούν πλέον προσεκτικά τις επιλογές τους και έπειτα προχωρούν σε αγορά. Επιπλέον, η αγοραστική συμπεριφορά των ενδιαφερόμενων χαρακτηρίζεται από στοιχεία που θυμίζουν εποχές προ κρίσης. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών έχει μειώσει τον προϋπολογισμό της, αναζητώντας ακίνητα που ικανοποιούν τις ανάγκες τους, αλλά που ταυτόχρονα δεν υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους. Με άλλα λόγια, προβαίνουν σε ορθολογικότερες αγορές, έπειτα από μελέτη των πραγματικών τους αναγκών σε σχέση με τις ρεαλιστικές δυνατότητές τους.

Οι προτιμήσεις των αγοραστών ως προς τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν ποικίλλουν. Συνήθως, οι ντόπιοι ενδιαφέρονται για κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο πατρικό τους ή/και που έχουν εύκολη πρόσβαση από τον χώρο εργασίας τους. Οι αλλοδαποί από την άλλη πλευρά, συχνά ενδιαφέρονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο οπότε προτιμούν τις μεγάλες πόλεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε καλύτερες υποδομές για τους ίδιους και για τα παιδιά τους (πχ. υπηρεσίες υγείας, ιδιωτικά σχολεία κλπ). Οι αλλοδαποί αγοραστές προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Ρωσία, Ασιατικές χώρες, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και από την Ευρώπη με μια τάση να δείχνει ότι μετά από μακρύ διάστημα απουσίας, οι Άγγλοι ενδιαφέρονται ξανά για ακίνητα στο νησί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *