Είναι οι συνθήκες κατάλληλες για αγορά ακινήτων στην Κύπρο;

Η Κύπρος είναι ένα κράτος με καίρια γεωπολιτική σημασία, ένας πυλώνας σταθερότητας που ξεχωρίζει μέσα στο γεωπολιτικό χάος της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο όλεθρος που έχει σπείρει η ‘Αραβική Άνοιξη’, το πιθανό οικονομικό κραχ κραταιών αραβικών οικονομιών, όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λόγω της συνεχόμενης πτωτικής πορείας του πετρελαίου, αλλά και η ασταθής κατάσταση στη Τουρκία, είναι μόνο λίγες από τις κύριες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και είναι ευνοϊκές για επενδύσεις στην Κύπρο.

Άλλωστε, η Κύπρος είναι ένα νησί γνωστό για τις υπέροχες παραλίες, τον υπέροχο καιρό όλο το χρόνο, τις όμορφες πόλεις, την εύκολη προσβασιμότητα, τη δημοκρατική σταθερότητα, την απολαυστική κουζίνα, τους φιλόξενους ανθρώπους, κλπ. Θα μπορούσε κανείς να μιλάει ασταμάτητα για τα θετικά της Κύπρου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης σημαντικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανόμενων και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Αν και την περίοδο 2011-2015 η κυπριακή αγορά ακινήτων σημείωσε αρκετά μεγάλη πτώση, ωστόσο φαίνεται πως από τον Απρίλιο του 2016 κι έπειτα, έχει παρουσιαστεί σημαντική αναθέρμανση. Εκτός των παραπάνω γεωπολιτικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία κατάφερε κι ολοκλήρωσε επιτυχώς το Μνημόνιο και βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης, με τις προοπτικές να γίνονται ακόμα θετικότερες λόγω της εύρεσης πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πολλά αναπτυξιακά έργα όσον αφορά τις υποδομές. Τώρα, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για επενδύσεις στην κυπριακή αγορά ακινήτων. Η χώρα μόλις έχει βγει από την κρίση και ακόμα οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές με πολύ καλές μεσοπρόθεσμες, πιθανότατα και μακροπρόθεσμες, προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς. Οπότε, υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές κέρδους από την αγορά ακινήτων στην Κύπρο σήμερα. Οι επενδυτές ακινήτων που σκόπευαν να κάνουν αγορές στη Μέση Ανατολή αρχίζουν και γίνονται διστακτικοί. Η αμέσως επόμενη αξιόπιστη και ενδιαφέρουσα αγορά ακινήτων είναι αυτή της Κύπρου. Σύντομα, θα υπάρξει μεγάλη στροφή αυτών των επενδυτών προς την Κύπρο και οι τιμές θα απογειωθούν!

Είναι σαφές ότι η Κύπρος αποτελεί μια καλή και σταθερή επένδυση, ένα πανέμορφο ακατέργαστο ‘διαμάντι’ το οποίο σύντομα θα γίνει ανάρπαστο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *