Θέλετε να αγοράσετε ακίνητο ή να επενδύσετε στην Κύπρο;

H Κύπρος έχει ένα εύκρατο κλίμα σε όλη τη διάρκεια του έτους και η φορολογική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, κάτι που κάνει το νησί αγαπημένο προορισμό τόσο των επενδυτών όσο και των ατόμων που θέλουν να μετοικήσουν σε μια άλλη χώρα λόγω συνταξιοδότησης.

Διαβάστε στην συνέχεια τι πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να επενδύσετε σε ακίνητη περιουσία στην Κύπρο.

1. Η αξία των ακινήτων στην Κύπρο έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η είσοδος του Νησιού της Αφροδίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 είχε ως συνέπεια μια βελτίωση στις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Η Κύπρος έγινε μέρος της Ευροζώνης την 1η Ιανουαρίου του 2008 και ισχυροποίησε την παρουσία της ως μια σύγχρονη δημοκρατία, στην οποία είναι καλοδεχούμενοι άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων. Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί έως 80% τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά θεωρούνται ακόμη ελκυστικές σε σχέση με άλλες αγορές, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ιδιαίτερα για πρόσφατα κτισμένες οικίες, όπως είναι η πλειοψηφία στο νησί.

2. Μάθετε για τις πόλεις ή τοποθεσίες που προσφέρονται περισσότερο για επένδυση στην αγορά ακινήτων. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα της αγοράς από τους κτηματομεσίτες, το ίντερνετ, εξειδικευμένες εκθέσεις, κτλ. Σε γενικές γραμμές οι επενδυτές από το εξωτερικό προτιμούν την περιοχή της Πάφου στη δυτική πλευρά της Κύπρου, τη Λεμεσό στα νότια και τη Λάρνακα στην ανατολική ακτή. Ανερχόμενη περιοχή θεωρείται και η Αγία Νάπα, που απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό όμως.

3. Μάθετε για τις διαδικασίες αγοράς ακινήτων στην Κύπρο. Η σχετική νομοθεσία διέπεται από τους κανόνες του βρετανικού δικαίου, με μερικές μικροδιαφορές. Η άδεια αγοράς ακινήτου εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά συνήθως αναλαμβάνει την έκδοσή της ο πωλητής, είτε είναι ιδιώτης, είτε κατασκευαστική εταιρεία. Αν καταλήξετε στην αγορά ενός οικήματος ή οικοπέδου, συνήθως απαιτείται ένα ποσό περίπου τριών χιλιάδων ευρώ για να το κλείσετε και με την υπογραφή του συμβολαίου μια προκαταβολή της τάξης του δέκα τοις εκατό επί της συμφωνηθείσας τιμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *